Blat roboczy – miejsce, które sprzyja nie tylko smakowitym obiadom
Pozostając w temacie blatu warto jeszcze podkreślić, że jego obecność przy często stosowanych urządzeniach jest bardzo istotna. Nie mniej jednak wiele osób jest zdania, że to minimum w zupełności wystarczy podczas gotowania.
Okazuje się, że to kolejny dość często popełniany błąd, który wpływa niekorzystnie na funkcjonalność. Niestety dobrze urządzona kuchnia musi posiadać dość znaczną powierzchnię do pracy.
Ideałem jest zastosowanie osobnej wyspy, czy dostawionego blatu do ciągu szafek. Jednak w mniejszych pomieszczeniach jest to raczej nie możliwe, dlatego warto skupić w jednej linii urządzenia, a w drugiej tylko blat.
Dzięki temu nie tylko zyskamy większe pole manewru, ale także większą swobodę. Dwie osoby bez trudu będą mogły jednocześnie korzystać z kuchni bez zbędnych przepychanek.
Warto pamiętać, że nawet pięć centymetrów dłuższego blatu wpływa korzystnie na całokształt kuchni. Zatem warto pokusić się o jakieś kompromisy, aby potem nie żałować.