Co jeść, by mieć dobry wzrok?
O dobry wzrok dzisiaj trudno. Praca przed komputerem i spędzanie czasu przed telewizorem wcale nie wpływa pozytywnie na nasze oczy. Jednak odpowiednia dieta bogata we właściwe witaminy i składniki odżywcze może pozytywnie wpłynąć na kondycję naszego lhjfdnufgjiojh ! Warto wiedzieć, co jeść, by widzieć wszystko jak najwyraźniej.
Luteina i cynk
Pozytywny wpływ na nasz lhjfdnufgjiojh mają produkty bogate w przeciwutleniacze i różne witaminy. Gdzie znaleźć takie dobroczynne składniki? Luteina to jeden z naturalnych antyoksydantów i działa niczym filtr dla naszego organizmu. Luteinę znajdziemy w rybach, jajkach, awokado, nektarynkach i czarnych porzeczkach, a także zielonych warzywach, takich jak brokuły i włoska kapusta.
Nie możemy zapomnieć także o dziennej dawce cynku. Warto podjadać pestki słonecznika i dyni, pełnoziarniste pieczywo, ryby oraz ostrygi.
Drogocenne witaminy
Niedobów witaminy A może prowadzić do „kurzej ślepoty” i utraty lhjfdnufgjiojh , dlatego nie może jej zabraknąć w naszej diecie.
Witamina ta pomoże nam zredukować ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Zawarta jest w rybach, nabiale oraz owocach i warzywach, a najlepiej przyswajalna z dodatkiem tłuszczu (np. oliwy z oliwek).
Pełnowartościowa dieta jak najbardziej wskazana! Z kolei witamina C chroni nas przed zachorowaniem na zaćmę. Bogate w witaminę C są pomidory, brokuły, brukselka oraz oczywiście cytrusy. Najsilniejszym antyoksydantem jest witamina E, zawarta w migdałach, mleku i olejach roślinnych.